Geen producten (0)

Caloriearme recepten van A t/m E

Aardappel-sjalottenpuree

Ingrediënten
500 gram aardappelen
100 gram sjalotten
1 eetlepel olie
1 theelepel bruine basterdsuiker
± 1½ dl groentebouillon
nootmuskaat

Recept info
2 personen
30+ minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Aardappel-, rijst- of pastagerecht

Bereiding
1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
2. Maak de sjalotten schoon en fruit ze glazig in de olie.
3. Strooi de basterdsuiker er over en laat de sjalotten met een deksel op de pan 15 minuten stoven.
4. Maak van de gare aardappelen met hete bouillon een smeuïge puree.
5. Schep de gestoofde sjalotten door de puree en maak het op smaak met peper en nootmuskaat.

Menusuggestie
Lekker met gebakken tartaar en andijvie.

Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarde incl. vlees en groente:
390 kcal, 27 g eiwit, 12 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet,
45 g koolhydraten, 16 g vezel, 175 g groente
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 240 kcal  
Eiwit  6 gram  
Koolhydraten 40 gram  
Vet 6 gram  
Verzadigd vet 1 gram  
Vezels 8 gram     


Aardappelen in paprikajus

Ingrediënten
600 gram vastkokende aardappelen
1 ui
1 eetlepel vloeibare margarine
½ eetlepel milde paprikapoeder
1 dl groentebouillon

Recept info
2 personen
30+ minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Aardappel-, rijst- of pastagerecht

Bereiding
1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van 4 cm.
2. Maak de ui schoon en snijd hem klein.
3. Fruit de ui in de margarine glazig. Voeg het paprikapoeder toe.
4. Schep de blokjes aardappel er door tot alle aardappelen met paprika zijn bedekt.
5. Schenk de bouillon er bij en kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar. Serveer de aardappelen in het vocht.

Menusuggestie
Lekker met een hamlapje en bloemkool.

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine en bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarde incl. vlees en groente:
430 kcal, 33 g eiwit, 11 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet,
48 g koolhydraten, 12 g vezel, 200 g groente
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 270 kcal  
Eiwit 7 gram  
Koolhydraten 50 gram  
Vet 6 gram  
Verzadigd vet 1 gram  
Vezels 9 gram 


Beenham met appel

Ingrediënten
1 beenhammetje (slager of supermarkt, ca. 500 gram)
2 uien
1 teentje knoflook
3 appels
1 theelepel rozemarijn
2 dl droge witte wijn
¾ eetlepel vloeibare margarine

Recept info
2 personen
30+ minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Vlees-, gevogelte of visgerecht

Bereiding
1. Warm de oven voor op 175° C.
2. Leg de ham in een ovenvaste schaal.
3. Maak de uien schoon en snijd ze in snippers.
4. Snijd de knoflook in stukjes.
5. Schil de appels en snijd ze in blokjes.
6. Schik de ui, knoflook en appel om de ham en verdeel de rozemarijn er over. Schenk de wijn erbij en verdeel de margarine erover.
7. Dek de schaal af.
8. Laat de ham in ca. 40 minuten gaar worden22
9. Verwijder de laatste 10 minuten het folie of de deksel om de ham bruin te laten kleuren.
10. Bewaar een deel van de ham afgedekt in de koelkast tot morgen.

Menusuggestie
Lekker met spruitjes en aardappelen.

Voedingswaarde incl. groente en 3 kleine aardappelen:
400 kcal, 21 g eiwit, 11 g vet, waarvan 3 g verzadigd vet,
44 g koolhydraten, 12 g vezel, 200 g groente

Voedingswaarden per persoon
Recept  
Energie 220 kcal  
Eiwit 15 gram  
Koolhydraten 15 gram  
Vet 8 gram  
Verzadigd vet 2 gram  
Vezels 2 gram 


Bief in rode wijnsaus

Ingrediënten
2 sjalotjes
200 gram biefstuk
1½ eetlepel vloeibare margarine
1 dl rode wijn
2 eetlepels kookroom light
½ eetlepel bosvruchtenjam of bessengelei

Recept info
2 personen
0-15 minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Vlees-, gevogelte of visgerecht

Bereiding
1. Maak de sjalotten schoon en snijd ze klein.
2. Snijd de biefstuk in dobbelsteentjes en bestrooi ze met peper en een beetje zout.
3. Verwarm de margarine en bak hierin de blokjes biefstuk in 2 minuten bruin.
4. Schep ze uit de pan.
5. Fruit de sjalotten in de achtergebleven margarine glazig.
6. Voeg de wijn en de kookroom toe en laat dit in enkele minuten inkoken tot sausdikte.
7. Maak de saus op smaak met de jam.
8. Meng het vlees door de saus en warm dit nog even mee.
Menusuggestie
Lekker met sperziebonen en aardappelen.

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarde incl. groente en 3 kleine aardappelen:
400 kcal, 28 g eiwit, 12 g vet, waarvan 3 g verzadigd vet,
32 g koolhydraten, 5 g vezel, 200 g groente
Voedingswaarden per persoon
Recept  
Energie 260 kcal
Eiwit 25 gram  
Koolhydraten 6 gram  
Vet 10 gram  
Verzadigd vet 2 gram  
Vezels 0 gram 


Caponata

Ingrediënten
1 kleine aubergine
zout
1 eetlepel rozijnen
1 gele paprika
1 ui
3 tomaten
1 stengel bleekselderij
2 eetlepels olijfolie
6 olijven zonder pit
1 eetlepel (zoute) kappertjes
ca. 1 eetlepel (rode wijn)azijn
mespunt suiker

Recept info
2 personen
30+ minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Groentegerecht

Bereiding
1. Was de aubergine en halveer hem in de lengte.
2. Snijd de helften in dunne plakken en bestrooi ze met zout.
3. Leg de aubergineplakken in een vergiet. Leg er een schotel met een gewicht op om zo in ca. een half uur er vocht uit te drukken.
4. Wel de rozijnen in lauw water.
5. Maak de rest van de groente schoon.
6. Snijd de paprika in blokjes, de ui in snippers, de tomaten in parten en de bleekselderij in boogjes.
7. Verwarm de olie en fruit hierin de ui en de bleekselderij 5 minuten zacht.
8. Bak de paprika enkele minuten mee.
9. Spoel de plakken aubergine onder koud water af en dep ze droog.
10. Voeg de aubergine en de tomaten toe aan de groente en smoor het geheel in 5 minuten verder zacht.
11. Snijd de olijven in plakjes.
12. Spoel eventueel de zoute kappertjes af met koud water.
13. Meng de olijven, kappertjes, rozijnen en azijn door de groente en laat dit nog even pruttelen.
14. Maak het gerecht op smaak met zout en wat suiker en laat het afkoelen.

Menusuggestie
Lekker met (lams)gehaktballetjes en aardappelen.

Voedingswaarde incl. lamsgehakt en 3 kleine aardappelen:
510 kcal, 31 g eiwit, 25 g vet, waarvan 8 g verzadigd vet,
43 g koolhydraten, 11 g vezel, 250 g groente
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 170 kcal  
Eiwit 3 gram  
Koolhydraten 15 gram  
Vet 10 gram  
Verzadigd vet 2 gram  
Vezels 7 gram 

Chinese koolsalade met sojasaus

Ingrediënten
½ eetlepel sesamzaad
½ teentje knoflook
1 eetlepel azijn
2 eetlepels sojasaus of ketjap
½ kleine Chinese kool (± 300 gram)
½ rode paprika

Recept info
2 personen
30+ minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Groentegerecht

Bereiding
1. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin.
2. Pers het teentje knoflook uit en maak er met de azijn, 1 eetlepel water en de sojasaus een saus van.
3. Maak de Chinese kool schoon en snijd de groente in smalle repen.
4. Snijd de paprika in smalle repen.
5. Meng de saus door de groente en laat dit 20 minuten staan.
6. Strooi het sesamzaad er over.
Menusuggestie
Lekker met gebakken kipfilet en aardappelen.

Allergie info:
Voor het gebruik van ketjap raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarde incl. vlees en 3 kleine aardappelen:
390 kcal, 30 g eiwit, 13 g vet, waarvan 3 g verzadigd vet,
36 g koolhydraten, 9 g vezel, 175 g groente
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 80 kcal  
Eiwit 3 gram  
Koolhydraten 10 gram  
Vet 2 gram  
Verzadigd vet 1 gram  
Vezels 5 gram 

De zoetste spruitjes

Ingrediënten
400 gram spruitjes
100 gram witte druiven
½ eetlepel honing
zout
Recept info
2 personen
15-30 minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Groentegerecht

Bereiding
1. Maak de spruitjes schoon en kook ze in ruim water ca. 10 minuten.
2. Was de druiven en halveer ze. Wip er eventueel met een scherp mesje de pitjes uit.
3. Doe de druiven bij de spruitjes en kook dit nog een paar minuten.
4. Giet de groente af en schud er voorzichtig de honing en wat zout door.
Menusuggestie
Lekker met een gebakken kipfilet en aardappelen.

Voedingswaarde incl. kipfilet en 3 kleine aardapelen:
410 kcal/1720 kJ, 28 g eiwit, 14 g vet, 3 g verz vet,
32 g koolhydraten, 11 g vezel, 200 g groente
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 100 kcal  
Eiwit 2 gram  
Koolhydraten 15 gram  
Vet 3 gram  
Verzadigd vet 1 gram  
Vezels 6 gram 

Deense aardappelkoek

Ingrediënten
500 gram aardappelen
1 eetlepel vloeibare margarine
75 gram garnalen
2 eieren
2 eetlepels halfvolle melk
6 sprieten bieslook

Recept info
2 personen
30+ minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Aardappel-, rijst- of pastagerecht

Bereiding
1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
2. Snijd de aardappelen in plakken.
3. Verwarm de margarine en bak hierin de aardappelen bruin.
4. Strooi er de garnalen over.
5. Klop de eieren los met de melk, wat peper en een beetje zout.
6. Schenk de eieren over de aardappelen en laat ze stollen.
7. Was het bieslook en knip de sprieten klein.
8. Strooi het bieslook over de aardappelen.
Menusuggestie
Lekker met een bietensalade.

Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarde incl. groente:
450 kcal, 22 g eiwit, 17 g vet, waarvan 3 g verzadigd vet,
50 g koolhydraten, 14 g vezel, 200 g groente
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 350 kcal  
Eiwit 20 gram  
Koolhydraten 40 gram  
Vet 10 gram  
Verzadigd vet 2 gram  
Vezels 8 gram 


Eigentijdse stamppot postelein

Ingrediënten
600 gram aardappelen
zout
300 gram postelein
± 2 dl bouillon
1 eetlepel zure room
2 theelepels geraspte mierikswortel (potje)
Recept info
2 personen
0-15 minuten

hoofdgerecht
Aardappel-, rijst- of pastagerecht

Bereiding
1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar. Maak de postelein schoon door de worteltjes eraf te snijden. Was de groente en snijd de groente een paar maal door. Breng de bouillon aan de kook. Giet de gare aardappelen af en maak er met de bouillon een puree van. Meng de postelein erdoor en warm het geheel goed door. Maak de stamppot op smaak met de zure room, de geraspte mierikswortel en zout.
Menusuggestie
Lekker met een rundersaucijsje.
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 240 kcal  
Eiwit 8 gram  
Koolhydraten 50 gram  
Vet 2 gram  
Verzadigd vet 0 gram  
Vezels 0 gram 


Erwtensoep met makreel

Ingrediënten
1 ui
stukje knolselderij
1 worteltje
mespunt kerrie
1 eetlepel vloeibare margarine
1 kleine aardappel
3 dl groentebouillon
300 gram diepvries doperwten
150 gram gestoomde makreel
1 takje bladselderij

Recept info
2 personen
15-30 minuten
hoofdgerecht
Balansdag
Eenpansgerecht

Bereiding
1. Maak de groente schoon.
2. Snijd de ui in snippers, de knolselderij in blokjes en de wortel in plakjes.
3. Fruit de groente met de kerrie een paar minuten in de hete margarine.
4. Schil de aardappelen snijd hem in blokjes.
5. Doe de blokjes aardappel, de bouillon en de doperwten in de pan.
6. Breng dit aan de kook en kook de soep 10 minuten.
7. Pureer de soep in de keukenmachine of met een staafmixer.
8. Maak de soep op smaak met wat peper.
9. Verdeel de makreel in stukjes en leg ze in de soep.
10. Garneer met wat bladselderij.

Menusuggestie
Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon en margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.
Voedingswaarden per persoon

Recept  
Energie 450 kcal  
Eiwit 25 gram  
Koolhydraten 30 gram  
Vet 25 gram  
Verzadigd vet 5 gram  
Vezels 15 gram